Press

 
_MG_4503_MG_4503.jpg

Počeo drugi ciklus programa TAKT akademija: Obuka i prilika za zaposlenje u perspektivnim bh.industrijama

17.02.2017

U organzaciji Fondacije Hastor, uz podršku Ambasade Švicarske, danas je zvanično otvoren drugi ciklus programa TAKT koji će u narednih mjesec dana polaznicima pružiti znanje i vještine potrebne za rad u industrijama mode, tekstila, namještaja i automotiva. Program nudi sistematičan pristup prilagođavanja obrazovnog sistema potrebama tržišta rada i  obuhvata programe za proizvodnju i upravljanje procesima. Ciljna skupina su maturanti srednjih stručnih/tehničkih/mješovitih škola i diplomanti fakulteta društvenih i tehničkih fakulteta.

 

„Nakon što je uspješno okončan prvi ciklus obuke za mlade lidere u autoindustriji otvarili smo novi poziv za polaznike drugog ciklusa. Prijavljene potrebe za kadrovima su raspoređene po stepenu stručne spreme, te su dodate osnovne informacije o kompetencijama potrebnima za obavljanje navedenih poslova. Kroz program će proći preko 70 polaznika koji će nakon toga dobiti priliku za zaposlenje u različitim oblastima ASA Prevent grupacije“ izjavio je Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor te dodao kako je ovo jedinstvena prilika za mlade da steknu konkurentne vještine na tržištu rada.

Tenaid Zukić, polaznik je prve generacije TAKT i danas je zaposlen na poziciji tehničkog projekt koordinatora u Prevent grupaciji. Zajedno sa kolegicom Selmom Špago koja je, također, nakon TAKT akademije dobila svoje prvo zaposlenje danas se obratio budućim polaznicima. Oni su istakli važnost ovakve obuka u procesu pripreme za tržište rada te naglasili kako su zahvaljujući TAKT akademiji dobili priliku da znanje sa fakulteta primjene radeći u jednoj od najdimaničnijih industrija u svijetu te poručili budućim polaznicima da iskoriste priliku koju su dobili .

Adis Gljiva se na konkurs za TAKT akademiju prijavo drugi put što po njegovim riječima puno govori o samoj motiviranosti da prođe kroz proces obuke. „Sretan sam što sam dobio priliku da proširim svoje praktično znanje i učim od nekih od najboljih stručnjaka iz oblasti industrijske proizvodnje. Vjerujem da će ova obuka doprinijeti mom daljem profesionalnom usavršavanju“ izjavio je Adis tokom ceremonije otvaranja Akademije. 

 

TAKT akademija koristit će modernu metodologiju za obuku koja će se sastojati od teoretskog dijela predavanja od strane industrijskih eksperata te praktične nastave koja će se izvoditi na lokaciji potencijalnog poslodavca.

 

Prevent grupacija kontinuiranim ulaganjem u širenje poslovanja značajno je diverzifirciala svoj proizvodno-prodajni portfolio. Usljed nedostatka adekvatnih resursa na tržištu rada, Grupacija je prije nekoliko godina pokrenula internu obuku za mlade diplomante i magistrante koji je tada predstavljao pionirski korak jedne kompanije. Vremenom je taj projekat dobio i druge partnere, te danas predstavlja TAKT akademiju, prepoznatljiv program kroz koji mladi ljudi stiću priliku za svoje prvo zaposlenje.